27 Mart 2016 Pazar

Pi Sayısı Hakkında Bilmediğiniz Muhteşem Bilgiler

bilimsel kafe


Matematik dünyasında 3 kural vardır:

1 - Matematik dünyanın konuştuğu dildir.

2 - Etrafımızdaki her şey sayılarla temsil edilebilir ve anlaşılabilir.

3 - Eğer herhangi bir sistemin sayılarından bir grafik oluşturursak ortaya paternler çıkar. Bu nedenle doğada ki her şeyde paternler vardır.

Paternin Türkçe karşılığı örüntüdür ve nesnelerin belli bir düzen içinde yerleştirilmesi anlamına gelir.

Pi Sayısı

Pi sayısı çemberin çevresinin, çapına olan oranıdır. Bir başka değişle bu dünyada çapın 1 ise çevren pidir. Piye baktığımızda hem dairenin sadeliğini hem de sonsuz bir sayı dizisinin çıldırtıcı karmaşıklığını görürüz.


Pi irrasyonel bir sayı yani ondalık basamaklarında bir düzen yok gibi görünüyor. En azından biz içinde böyle bir düzen varsa bile henüz anlayamıyoruz. Virgülden sonra sonsuz sayıda rakam var ve bunlar içinde benzer bir dizilimi göremiyoruz. .Sonsuza kadar giden ve kendini hiç tekrar etmeyen bir sayı. Başka bir değişle pi sayısı herhangi bir patern içermiyor. Böyle bir sayıyı uydurmaya kalk deseler uyduramazsınız.


Bu sonsuzluğun içinde kendine göre düzen arayan insanlar var. Hatta bu arayışı çok daha ileri götürüp pi sayısını ezberlemeye çalışan insanlar da var. Dünyada pinin ilk yüz basamağını, ilk bin basamağını ezberleyenler kulübü gibi çeşitli topluluklar kurulmuş. Bu konudaki resmi rekor 70030 basamağı ezberleyen Suresh Kumar`a ait. Türkiye`den de Lamia Sarıpınarlı 1050 basamağı ezberleyerek 107. sırada yer alıyor. Resmi olarak bu listeye alınmamış olsa da dünya da rekoru elinde tutan kişi, ilk yüz bin  basamağı ezberlemeyi başaran Akira Haraguci`dir.  2006 yılında pinin virgülden sonraki yüz bin basamağını ezberinden söylemeyi başarabilmiştir.

Peki bunca basamak nasıl ezberleniyor ?

Pi sayısının mümkün olan en fazla sayıda basamağı ezberleyebilmek için çok çeşitli yöntemler var. Bu tür çabalara Piphilology deniyor. Ezberlemeyi kolaylaştırmak için genellikle bir hikaye yada bir şiirden yardım alınır. Ezberlemeyi kolaylaştıran bu tür şiirlere İngilizce de şiirin karşılığı olan poemden türetilen piem adı verilir.

bilimsel kafe
Cümlesinde ki   her bir kelimenin harf sayısı pi sayısının bir rakamına denk düşüyor. Dolayısı ile siz bu cümleyi ezberleyince pi sayısının da ilk 14 basamağını ezberlemiş oluyorsunuz. Bu konuda yazılmış en uzun İngilizce metin 14 Mart 2014 tarihinde yani pi gününde bir kitap olarak yayınlandı.
bilimsel kafe
Not A Wake



Kitabın adı bile 3 1 4.  Bu kitap size ilk on bin basamağı ezberlettire biliyor.  Haraguci yüz bin basamağı ezberlemek için kendi kendine 800 hikaye yazmış. Bir de pi sayısının mümkün olan en fazla basamağını hesaplama çabası var ki 1940 yılında matemetikçiler pi sayısının ilk bin basamağını hesaplamak için 10 yıl çalışma yapmışlardır.İlk elektrikli bilgisayar olarak kabul edilen Enyak 1949 yılında 70 saat içinde 2037 basamağı hesaplamayı başardı. Günümüzde ise 13.3 trilyon basamağı hesaplanmış durumdadır.

 Ne işimize yarayacak ?

Bu ondalık kesir bilinen diğer tüm sayıları içeriyor. Doğum tarihinizden telefonunuzun şifresine hatta TC kimlik numaranıza kadar hepsi bu sayının içinde bir yerlerde bulunuyor. Bu sayılara birer harf verecek olsaydınız elinizde var olmuş anlamlı anlamsız istisnasız her sözcük geçmiş olurdu. Bebekken söylediğiniz ilk kelimeden aşık olduğunuz son insanın adına kadar hayat hikayeniz baştan sona buradadır. Söylediğimiz yada yaptığımız her şey.Dünyadaki sonsuz ihtimaller serisinin tamamı bu sıradan çemberin içindedir. Bu bilgiyle ne yapacağınız ne işinize yarayacağı ise size kalmıştır.




.

0 yorum:

Yorum Gönder