20 Mart 2016 Pazar

Açıkta Bırakılan Bisküvi Yumuşarken Ekmek Neden Sertleşir?

Dışarı da duran bisküvi yumuşuyor da beyaz ekmek neden taş kesiyor? Hiç düşündünüz mü?

bilimsel kafe

Aynı ağırlıkta beyaz ekmek ve bisküviyi 3 saat açıkta bıraktığımızda bisküvi ağırlaşır ve yumuşar. Bunun sebebi havadan su buharı çekmiş olmasıdır. Ekmek ise hafifler ve sertleşir, çünkü içinden su buharlaşır. Neden böyle olur ?

Burada bize bu besinlerin içindekiler yol gösterecek. Bisküvide ekmekten 70 kat daha fazla şeker vardır. Üstelik bu pudra şekeridir. Toz şekerden daha ince taneli pudra şeker, eşit ağırlıktaki toz şekerin 100 katı daha fazla yüzey alanına sahiptir.Bu olayın sırrı da bu yüzey alanında saklı. Şeker kristalleri hidroskoptur, suyu çekerler. Yüzey alanları büyüdükçe bu özellikleri de artar.

Odanın havasında bulunan su molekülleri Bisküvinin içine sızarlar ve molekkülerinde ki hidrojenler üzerinden şekerin kristal örgüsüne bağlanırlar. Bisküvi ağırlaşır ve yumuşar. Şeker fakiri beyaz ekmek ise hafifler ve taş keser.


0 yorum:

Yorum Gönder