18 Şubat 2015 Çarşamba

Küresel Isınma : Ne Yaptık, Ne Yapmayı Planlıyoruz-3


Makalenin 3. ve son yazısıdır. Bu makaleyi ilk defa okuyacaksanız Küresel Isınma : Ne Yaptık, Ne Yapmayı Planlıyoruz? dan başlamanızı öneriyorum. Yoksa bazı yerleri anlamayabilirsiniz.


bilmiyorsan öğren
Unutmayın faturasını dünyamız ödüyor


İnsanoğlu elde edebildiği kadar fosil yakıtı almak için can atıyor ama hiçbir zaman gözü doymamaktadır. Kömürün ve petrolün kullanımının altında büyük bir fatura yatmaktadır. Atmosfere karbondioksit salınımın faturasını, fosil yakıtlardan vazgeçemediğimiz surece dünyamız çekecektir.

Eğer hakkında yeterince şey öğrenirsek bedava yararlanabileceğimiz alternatif yakıtlarda bulunmaktadır. İnsan oğlunun ilk günden beri kullandığı enerjiyi güneş her gün tek başına açığa çıkarmaktadır. Büyük oranlarda temiz, tükenmek bilmeyen güneş enerjisini uzayda toplayıp, bunu dünyaya iletmek küresel ısınmaya çare olabilir mi ?

YEDİNCİ PROJE :  UZAYDA GÜNEŞ PANELLERİ

bilmiyorsan öğren
Uzayda güneş ışığı toplayacak paneller. konsepttir)

Güneş ışınları dünya üzerindeki panellere gelene kadar enerjisinin %25 i atmosfer tarafından emilmektedir. Bu projede ise amaç güneş enerjisinin atmosferin etkisine maruz kalmadan önce yararlanmak isteniyor. Plana göre 1,5 km çapında yenilikçi foto elektrik hücrelerinin dünyanın 35.000 km üstüne yörüngelendiremek ve topladığı güneş enerjisini elektriğe çevirmek var. Burada üretilen elektrik dünya üzerindeki devasa alıcılar yardımıyla mikro dalgalar sayesinde toplanacak. Bu alıcılarda bu elektriği şebekeye dağıtacak. Bu plan güneş enerjisinin sınırlarını bilen bilim adamları tarafından destekleniyor. Sorunsa yer yüzündeki alıcı hücrelerin bulutlar tarafından gölgelendirilmesi.

Bu plan ise yarar gibi görünüyor ama gerçeğe dönüştürüldüğün de bazı uzmanlar tarafından yararından çok zararı olacağını düşünüyor."Güneş enerjisini toplamak ve bunu dünyaya göndermek teknolojisi söz konusu olduğun da şu ortaya çıkıyor. Bu kaynakları kim kullanacak, kimin kontrolü altında olacak ? Sahibi kim olacak ? Merkezi enerji sisteminin politik sonuçları olacaktır. İnsanlar merkezi enerji için savaşacaklardir. Jeopolitik değişiklikler olacaktır. Bu enerjiyi kullanan kişi ve bu enerjiyi hangi devletlere dağıtılacağı gibi şeyler yaşanabilir.


Bilim adamlarının Jeo mühendislik konusunda ki görüşleri :


Jeo mühendislik hakkında uluslar arası politikanın kurulması ve küresel ısınma konusunda birlikte hareket etmemiz gerek. Bu yöntemle kömür gibi fosil yakıtların kullanılmasına büyük bir oranlarda son verilebilir.

bilmiyorsan öğren
Özel rüzgar türbünü (konsept)


Bütün bu planlar için tek bir soru soruluyor, butun bunlar teknik olarak mümkün mü? Birgün güneş fosil yakıtlara olan ihtiyacınıza son verecek ama bazı bilim adamları da daha iyi fikirler olduğunu düşünüyor.

SEKİZİNCİ PROJE : RÜZGAR 

Geçtiğimiz 30 yıl boyunca havacı tasarımcı Fred Ferguson hem askeri hem de endüstriyel kullanım için uçan şeyler tasarlamakta. Şimdi hava türbinlerinde çok daha hafif türbinler ve 300 metre yükseklikte rüzgar enerjisinden yararlanmak için bazı tasarımlar geliştirmiş. Şu anda rüzgar enerjisini kullanarak elde edemediğimiz boyutlarda enerji elde edebilmek için yükseklere çıkarak burada elektrik elde etmek için rüzgarı yakalamayı planlıyor. Bu tasarımcının Jeo Mühendislik çözümü dünya genelinde rüzgar türbinleri bulunan büyük uçak filoları kurmaktan geçiyor. Karbon üretimi olmayan güç özel kablolarla şebekeye bağlanıyor. Bu hava türbinlerinin mevcut teknoloji ve materyallerle yapılabileceğine inanıyor.



Soru su ki rüzgar enerjisinden insan oğlunun bütün enerji ihtiyacını karşılayabilir misiniz ?

Cevap rüzgar enerjisinin potansiyeli çok yüksek  olduğu için doğru tekniklerle bu olabilir ama bazı teknolojik engeller var. Yuksek ve düşük teknolojik ürünleri rüzgarın etkisini yok etmek için bir arada kullanmalıyız. Ayrıca elektriği de 2,5 cm çapında ki kablolarla iletmek zorundayız.

Hava rüzgar türbinleri ciddi riskler oluşturmakta :
Rüzgar enerjisi konusunda kafa yormamiz gereken bir nokta var. O da kendi başına iklimi etkiliyor olabilmesidir. Aslında rüzgarı yavaşlatıyoruz. Atmosferdeki enerjiyi alıyor ve kullanıyoruz. İklimleri etkileyebiliriz. Bilim adamları bunu araştırmaya başladı bile. Test etmek Jeo mühendisliğin emin olmanın tek yoludur. Birgün zararsız olan enerji insan oğlunun fosil yakıtlara olan bağımlılığını tedavi edecek. Ama bazı bilim adamları şu anda gerçekleşen iklim değişiklikleri ile mücadele etmeyi tercih ediyor. Onlar için dünyanın en büyük battaniyesini yaparak zaman kazanabiliriz.

DOKUZUNCU PROJE : BUZULLARI GİYDİRMEK

bilmiyorsan öğren

Buzullar devasa buz gölleridir. Bazıları kıtalar büyüklüğünde buz örtülerinden oluşmaktadır. Bazılarıysa su altında dağlar yüksekliğine ulaşmaktadır. Antik çağdan günümüze kadar ulasan bu buzullar şimdi küresel ısınmanın ikonu ve kurbanıdır. 



Küresel ısınmanın gözle görülür en büyük etkisi kuzey buzullarının erimesidir. Bu erimenin bundan bir kaç yıl önce insanların tahmin ettiğinden çok daha hızlı bir şekilde yok olduklarını görüyoruz.

Buzullar karlardan oluşur, buz olarak sıkışırlar. Kat kat asırlar geçtikçe oluşur. Buzullar oluşurken yer çekimi bile onu yavaşlatmaktadır. Eriyerek nehirlere yada denizlere karışmaktadır. Isının yükselmesi bu süreci hızlandırdı. Karlar eridikçe buzullar çöker ve eriyen karin suyu kendini açığa çıkarır ve ana karaya kadar ulaşır. Su burada kayganlaştırıcı madde görevi görür. Donmuş buzulları yerlerinden ederek harekete geçirir.

Buzullar beyaz olduğundan güneş ışığını yansıtmaktadır. İklim değişikliğinden dolayı buzlar erirken karanlık denizler giderek daha fazla güneş ışığı abzorbe eder. Bu da demek okuyor ki kuzey kutbu giderek ısınıyor. Yani gezegen ısınıyor.

Bir buzul bilimci uygulanacak Jeo mühendislik planı ile buzulları ve kutupları kurtarabileceğini inanıyor. Buzulların yansıtıcı madde ile kaplanmasının erimeyi engelleyeceğini söylüyor.Oldukça sert bir materyalle güneş ışınlarını yansıtarak ısının yükselmesini engellemeyi düşünüyor. Plastik teknoloji ile dünyanın sahil kısımlarını sular altında bırakacak erimeyi engellemeyi engeleyebilecek miyiz ? Dünya üzerinde o kadar büyük bir örtü bulsak bile yapmalı mıyız ?
Buzulları plastik bir örtüyle kaplayip erimenin durdurulmasını sağlamak açıkçası iyi fikir
Buzulların erimesi önlenerek milyarlarca insanin hayatinin kurtarılmasını sağlayabiliriz.


Jeo mühendisliği çekinilen veya ön görüsü olmayan bir şey değil. Uzay perdesi veya okyanus boruları gibi çözümler hem boyut hem de düşünce açısından bugüne kadar düşünülmüş en büyük çözümlerdir. Çok yararlı olabilirler ama riskleri de bir o kadar büyüktür. Elimizde ki tek şey riskdir. Fosil yakıtlar bizi dönülmez bir duruma doğru götürüyor. Bu yolculuk muhtemelen 2050 yılında sona erecek. Geleceği anlamak konusunda gerçekten dipsiz bir uçurumun kenarın da duruyoruz.
Karşı koymamız gereken şeylerin aciliyeti var, çok büyükler ama hepside üstesinden gelinebilecek şeylerdir. Hepsi de çözülebilecek sorunlar ama hemen müdahale etmezsek asla çözemeyiz.


Bu makalede dünyanın her yerinde kullanılabilecek 8 Jeo mühendislik projesi okudunuz. Bu stratejiler işe yarar mı ? Bunları kullanmak istiyor muyuz ? Peki kullanmadan edebilir miyiz ?.

Jeo mühendislikte denenmemiş bir çok risk bulunmakta.  Ama kendimizi böyle bir geleceğin içine doğru atıyoruz. Bence bu yüzden Jeo mühendisliğin çözüm olmaması düşünülemez.Vatandaşlar olarak iklim değişikliklerinden bizler sorumluyuz, bilim adamları değil. Çünkü bunun bugüne kadar bunlar olurken görmezden geldik ve hala görmezden gelmeye devam ediyoruz



Her makalede bilimi ve sorulan soruları okunmaya devam edeceksiniz. Bizi takip etmeye devam edin... Yorum bırakarak bizimle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.



Bir önceki makalem olan Apple : Garajdan Küresel Hükümdarlığa adlı makalemde üniversiteyi bırakan ve bir zamanlar uyuşturucu bağımlısı olan Steve Jobs `un Aplle nasıl kurduğunu anlattım.




0 yorum:

Yorum Gönder